Rory Gallagher - Ξεροκέφαλος και μοναδικός

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η πιο γνωστή από τις ιστορίες που κυκλοφορούν γύρω από τον Rory Gallagher, είναι το περίφημο φλερτ που είχε με τους Rolling Stones. Η αλήθεια είναι ότι οι Stones δεν ήταν οι πρώτοι που θέλησαν κάτι τέτοιο ούτε και οι τελευταίοι. Ο Gallagher που σήμερα απουσιάζει επιδεικτικά από όλες τις λίστες που καταρτίζουν κατά καιρούς ειδικοί, με τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, απολάμβανε το σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων του.
Με τους Taste άνοιξε την αποχαιρετιστήρια συναυλία των Cream στο Albert Hall του Λονδίνου. Αμέσως μετά ο Clapton ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει μόνος του και οι εναπομείναντες Ginger Baker και Jack Bruce, των οποίων οι διαμάχες υπήρξαν μυθικές και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, εντυπωσιασμένοι από το παίξιμο του ιρλανδού, του προτείνουν να αντικαταστήσει τον Eric Clapton.
Εκείνος αρνείται ακόμα και να το συζητήσει και η ιστορία δεν παίρνει καμία δημοσιότητα. Δεν θα μάθουμε ποτέ ποια θα ήταν η εξέλιξη της καριέρας του Gallagher αν είχε ηχογραφήσει έστω και ένα άλμπουμ με τους Cream, πάντως ο ίδιος έλεγε αργότερα ότι δεν θα ήταν ο εαυτός του αντικαθιστώντας κάποιον άλλον.
Στις αρχές του 1975 ο Mick Taylor, που είχε αντικαταστήσει νωρίτερα στους Rolling Stones τον αδικοχαμένο Brian Jones, φεύγει από το συγκρότημα και ξεκινά η αναζήτηση νέου κιθαρίστα. Αν και τώρα γνωρίζουμε ότι κατέληξαν στον Ron Woods, εν τούτοις η πρώτη επιλογή του Mick Jagger ήταν ο Rory Gallagher. Μετά από πολλές αναβολές η μπάντα συναντήθηκε μαζί του στο Άμστερνταμ. Ο θρύλος θέλει τους Jagger και Gallagher να δουλέψανε μαζί δύο τραγούδια, το Miss You και το Start Me Up. Αν και ο Keith Richards δεν συμμετείχε σε όλες τις πρόβες, οι σχέσεις με τον Gallagher ήταν καλές, παρά το φορτισμένο κλίμα που υπήρχε εκείνη την περίοδο ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σε κάποιο άρθρο του περιοδικού Guitar World (Vol 30/No 13) που θεωρούσε ότι το Start Me Up αποκλείεται να είναι ιδέα του Gallagher αφού βασίζεται στο “κλασσικό open-G five string κούρδισμα του Richards, με το οποίο ο Gallagher δεν ήταν εξοικειωμένος”. Τι παγκόσμια γνωρίσματα που έχουν οι δημοσιογράφοι; Τι όμορφα που ξαναγράφουν την ιστορία; Ένας μέτριος αλλά ευφυής κιθαρίστας σαν τον Keith Richards, που απλώς η τύχη του χαμογελούσε σε όλη του τη ζωή, με υποδείξεις του μάνατζμεντ οικειοποιήθηκε το πλέον κλασσικό κούρδισμα open G, που στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει από τον Robert Johnson μέχρι τον Muddy Waters. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ανοικτά κουρδίσματα θα υπάρξει στο μέλλον εκτενές αφιέρωμα σε αυτά από το blog. Πάντως πληροφοριακά, ο Gallagher ήταν εξοικειωμένος με όλα τα ανοικτά κουρδίσματα, πολλά από τα τραγούδια του ήταν σε open G, και επέλεγε να συμπεριλαμβάνει όλες τις χορδές σε αυτό!
Ο γάμος με τους Rolling Stones δεν έγινε ποτέ γιατί το κλίμα που υπήρχε τότε δεν άρεσε στον Gallagher. Ο χαρακτήρας του δεν θα μπορούσε ποτέ να δέσει με των υπολοίπων. Παράλληλα η καριέρα του είχε ανοδική πορεία και εκκρεμούσε μια περιοδεία του στην Ιαπωνία. Κανένας δεν αναλάμβανε να του πει πότε θα ξεκινούσαν και εκείνος πήρε την επόμενη πτήση για Λονδίνο. Ποτέ δεν ξανασυναντήθηκαν.
Η ευκαιρία αυτή δεν ήταν και η τελευταία του. Αργότερα ο David Coverdale είχε σαν πρώτη επιλογή τον Rory για τους Deep Purple, μετά την πρώτη αποχώρηση του Richie Blackmore, ενώ και οι Canned Heat έκαναν παρόμοια πρόταση που απορρίφθηκε.
Ξεροκέφαλος και μοναδικός ως το τέλος.

1 σχόλια:

offshade είπε...

Αγαπάμε Rory. Πολύ καλά έκανε και δεν συμβιβάστηκε με τις υποχωρήσεις που θα του επέβαλλε η προσχώρησή του σε κάποια μεγάλη μπάντα. Η ιστορία τον έχει καταγράψει ως έναν και μοναδικό και ας λένε ό,τι θέλουν οι στήλες των όποιων "ειδικών" για τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.