Django Reinhardt, ο πατέρας του Heavy Metal.

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ναι, πολύ καλά διαβάσατε τον τίτλο. Το heavy metal, αυτή η σκληρή και «βάρβαρη» μουσική οφείλει την γέννησή της στον μεγάλο τσιγγάνο κιθαρίστα Django Reinhardt. Αν δεν υπήρχε εκείνος η μουσική θα είχε εξελιχθεί πολύ διαφορετικά σήμερα, με απρόβλεπτο τρόπο.

Ο Django έζησε τα περισσότερα από τα 43 χρόνια της ζωής του στη Γαλλία. Στα 18 του, μία πυρκαγιά στο βαγόνι που έμενε, του προξένησε σοβαρά εγκαύματα στο αριστερό χέρι που οδήγησε σε μόνιμη αγκύλωση του παράμεσου και του μικρού δάχτυλου. Επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος, θα ξαναπιάσει την κιθάρα του και θα αναπτύξει μια τεχνική που θα τον κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Ο Toni Iommi κιθαρίστας και ψυχή των Black Sabbath, δουλεύει σε ένα μηχανουργείο για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη μουσική. Το συγκρότημα που έχει στα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι Rockin’ Chevrolets, βρίσκει επιτέλους ένα συμβόλαιο για περιοδεία στη Γερμανία και δίσκο και τα όνειρά του μοιάζουν να γίνονται αληθινά. Η μητέρα του τον συμβουλεύει να μην φανεί αχάριστος και να πάει για δουλειά τις λίγες μέρες που απέμειναν μέχρι να ξεκινήσει επαγγελματικά με τη μουσική. Την τελευταία μέρα όμως πιάνει το χέρι του σε μια πρέσα και κόβει δύο δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Καταστροφή! Ο αριστερόχειρας Toni χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι για το μπράτσο της κιθάρας και το αριστερό για να χτυπά τις χορδές, όπως και οι περισσότεροι αριστερόχειρες, οπότε η καινούργια καριέρα του και η δυνατότητα να παίζει κιθάρα ακόμα και για προσωπική ψυχαγωγία, τερματίζονται. Το πάλεψε καιρό. Πήγε σε πολλούς ειδικούς και όλοι του είπαν ότι ήταν αδύνατον να ξαναπαίξει. Δοκίμασε να παίξει σαν δεξιόχειρας αλλά δεν μπορούσε να ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο στο παίξιμό του.

Τότε ήταν που ένας φίλος, του έβαλε να ακούσει ένα δίσκο του Django Reinhardt και ο Iommi ξετρελάθηκε. Ο ενθουσιασμός του έγινε μεγαλύτερος όταν άκουσε ότι έπαιζε μόνο με δύο δάκτυλα. Προσπάθησε λοιπόν να ξεπεράσει και εκείνος τα δικά του προβλήματα. Βάζοντας δύο ακρούλες από πλαστικό και δέρμα στη θέση των κομμένων δάκτυλων, αρχίζει πάλι να παίζει αλλά δυσκολεύεται να πιέζει τις τεντωμένες χορδές. Αποφασίζει να τις χαλαρώσει κουρδίζοντας την κιθάρα του ένα ημιτόνιο χαμηλότερα και βάζοντας πολύ λεπτές χορδές. Ο συνδυασμός αυτός θα οδηγήσει σε έναν επαναστατικό για εκείνη την εποχή ήχο, των ήχο των μετέπειτα Black Sabbath, που σήμερα γνωρίζουμε πόσο έχει επηρεάσει τη μουσική.

2 σχόλια:

offshade είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
offshade είπε...

Δεν τον ήξερα τον αξιότιμο κύριο Reinhardt. Καιρός να μάθουμε κι εμείς οι του πιο σύγχρονου ροκ από κάποιους που έχουν κάνουν διατριβή στα παλιοροκάδικα. Αλλά και αυτός ο Iommi ποιος είναι; χαχαχαχα (Αστειεύομαι φυσικά).

Φίλε τόσο καιρό δεν μιλάς, πολύ ωραία η προσπάθεια! Καλή συνέχεια με το blog. Σε έθεσα ήδη υπό καθεστώς παρακολούθησης, συνεπώς θα τα ξαναπούμε και από 'δω.